Dalfsen (Nedersaksisch: Dalsen) is een dorp en gemeente in de streek Salland (Vechtdal). De gemeente maakt deel uit van de Nederlandse provincie Overijssel en is gelegen aan de Overijsselse Vecht. De gemeente telt 27.921 inwoners op een oppervlakte van 166,50 km² (waarvan 1,32 km² water) en kent een dichtheid van 160 inwoners per vierkante kilometer. De huidige gemeente Dalfsen is op 1 januari 2001 ontstaan uit de samenvoeging van de gemeenten Nieuwleusen en Dalfsen.
Geschiedenis
De naam Dalfsen komen we voor het eerst officieel tegen in het jaar 1231. Dalfsen is de enige grotere plaats aan de Overijsselse Vecht die nooit stadsrechten heeft gekregen. Dit houdt verband met de nabijheid van kasteel Rechteren. Dit kasteel staat ten opzichte van het dorp Dalfsen net aan de zuidzijde van de Vecht en is gebouwd in het jaar 1320. Het wordt al sinds de 15e eeuw bewoond door dezelfde familie.
Verder kent de gemeente havezate Den Berg ten zuiden van Dalfsen. Aan de zuidrand van Dalfsen, vlak bij de Overijsselse Vecht, staat de Westermolen, een houten stellingmolen uit 1818. Op de grens met Nieuwleusen staat de stellingmolen Massier die in 2008 werd gerestaureerd.
Grafveld uit het stenen tijdperk
Begin 2015 werd bij archeologisch onderzoek, dat noodzakelijk was in verband met de aanleg van de nieuwe woonwijk Oosterdalfsen, een 3.000 jaar oude weg en een groot grafveld uit het stenen tijdperk gevonden. Het grafveld heeft een omvang van 120 bij 20 meter. Dit is mogelijk het grootste in Noordwest-Europa blootgelegde hunebedbouwersgrafveld. Er zijn tenminste 120 trechterbekers uit de graven tevoorschijn gekomen. In de nabijheid ervan werd ook de plattegrond van een boerderij en centraal gelegen aarden monument uit dezelfde periode aangetroffen. Het is nu zichtbaar als een ovale greppel van 30 bij 4 meter.
Vroegmiddeleeuws vorstengraf
Daarnaast zijn er ook acht merovingische grafkuilen gevonden, die samen een grafveld vormen uit de vijfde of zesde eeuw. In dit vroegmiddeleeuws vorstengraf zijn sieraden gevonden, waaronder gouden zwaarden.